HaberHukukManşet

ANAYASA MAHKEMESİ İŞ BIRAKMA HAKKINI GÜVENCE ALTINA ALDI

1.13Kgörüntülenme

28/02/2023

 

Birinci basamak sağlık kurumları sağlık sisteminin temelini oluşturmaktadır. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için olmazsa olmazdır. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı sayısının yetersiz olmasına rağmen halkın sağlığını korumak için var güçle çalışmaktadırlar. Bunun yanında aile hekimleri sağlık sisteminin bozulmasına, bilimsel temelden uzaklaşmasına ve hekim haklarının ihlal edilmesine karşı stklar aracılığıyla kanuni haklarını kullanarak mücadele etmektedirler. Yine böyle bir mücade döneminde birçok meslektaşımıza idare tarafından soruşturmalara açılarak cezalar verilmişti. Aile hekimliği sistemiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan haftasonları asmlerde nöbet tutulması zorlamasına karşı aile hekimleri mücadele etmişti ve sonunda da mücadele sonuç verdi. Bilimsellikten uzak ve hiçbir kamu dairesinde uygulanmayan bu keyfi nöbet sistemi aile hekimlerine uygulanmak istendi. Belki yeterli mücade edilmemiş olsaydı sadece hekimlere değil bütün memurlara bu şekilde fazla mesai yaptırılabilecekti. Verilen mücade sonucunda idare geri adım attı ve hatasından döndü ama meslektaşlarımıza verilen cezalar ilginçbir şekilde mahkemeler tarafından onaylanmaya başlandı. Bu durum sendikal hakkın hiçe sayılması demekti. Durum önce bölge mahkemelerine sonra da Danıştay’a taşınmasına rağmen maalesef aleyhe kararlar çıktı.

‘‘Başvurucuların protesto hakları ile toplumun sağlık hizmeti alma hakları arasında bir denge kurulmaya çalışmalıdır. Devletin etkin ve hızlı sağlık hizmeti sunma yükümlülüğü bulunmaktadır. Sağlık alanında görevli olan başvurucuların gerçekleştirdikleri iş bırakma veya verilen nöbet görevlerinin yapılmaması şeklindeki eylemler toplum için hayati önemde olan sağlık hizmetini sekteye uğratacaktır.’’ şeklinde verilen kararlar hekimlerin sorunlarını görmezden gelip, stk kararlarını hiçe sayıp adeta kölelik sistemini anımsatmaktaydı.

Elbette cesur ve mücadeleci hekimler tarafından yasal süreç devam ettirilmiş ve durum Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştır. Anayasa Mahkemesi Anayasal hak olan iş bırakma eylemleri nedeniyle verilen cezaları iptal etmekle beraber meslektaşlarımıza da tazminat ödenmesine hükmetmiştir.

‘‘A. Sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

  1. Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE,
  2. Kararın bir örneğinin sendika hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak amacıyla ekli listede yer alan yargı mercilerine GÖNDERİLMESİNE,
  3. Manevi tazminatların ekli listede belirtilen şekilde ilgili başvuruculara ÖDENMESİNE, tazminata ilişkin diğer taleplerin REDDİNE,

OYBİRLİĞİYLE karar verildi’’ şeklinde verdiği kararla Anayasa Mahkemesi hukuk sistemine olan güveni tazelemiştir.

Aile hekimleri sadece kendi özlük hakları için değil; sağlık sitemini düzeltmek ve ayakta tutmak için, hekimlerin ve diğer sağlık personelinin haklarını korumak için ve sağlık dışında görev alan bütün kamu çalışanlarının mesai saatlerini korumak için, angaryaya karşı durabilmek için mücadele etmiş ve sonunda kazanmıştır.

Mücadele edenler her zaman kazanamazlar ancak kazananlar her zaman mücadele edenlerdir…

Özverili çalışmalarından dolayı ŞUAHED Hukuk Komisyonuna, ŞUAHED avukatımıza ve haklarımızın korunması adına eylem kararı alan ve desteğini sunan tüm STK’lara teşekkür ederiz. ŞUAHED olarak daima mesleğimizin ve meslektaşlarımızın haklarını savunmaya devam edeceğiz.

SEN VARSAN GÜÇLÜYÜZ