
26/01/2022
24.01.2022 tarihinde ŞUAHED Başkan Yardımcısı Dr. Hacı Yusuf Eryazgan ve ŞUAHED Saymanı Dr. Ahmet Fevzi Örer Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Gülüm ile birinci basamakta yaşanan sıkıntılar hakkında görüşmüşlerdir. Bir buçuk saat süren bu görüşmede;
İlk olarak, asmlerde uygulanmaya başlayan barkot okuyucu sistemi ve yaşanan sıkıntılar anlatıldı. Barkot okuyucu ihalesinin hangi şartlarla yapıldığının bilinmediği, her asm yerine her birime verilmesinin daha makul olduğu söylenmiştir. Barkot okuyucu ile ilgili kişilerin birbirinden haberi olmadığı programın kurulumundan kullanımına kimsenin aynı bilgilendirmeyi yapmadığı, asmlerde kan alımı konusunda sıkıntıların yaşandığı, sistemin anlaşılır olmasının gerekliliği ve sıkıntıların giderilmesi gerektiği söylendi. Ayrıca kurulumun şirket tarafından yapılması konusunda aracı şirketle yeniden görüşülmesi gerektiği belirtildi.
İkinci konu olarak SMA kanları ile ilgili bize sorumluluk verildiğini, “verilebilir” kelimesi ile sahanın büyük bir tereddüt yaşadığını ve bunun bakanlığa mutlaka iletilmesi gerektiğini belirttik. Bu konuda ya “SMA sonucu çıktıktan sonra verilebilir” yâda “SMA sonucu beklenmeden verilen” ifadelerinin daha makul ve daha hukuki olduğunun altını çizdik. Bakanlığın daha önce yazılan SMA yazımıza bir türlü cevap veremediğini ve bu taramanın her yönüyle bir sıkıntı olduğunu anlattık. Bu konuda bakanlıktan muhakkak geri dönüş alınması gerektiğini tekrar ve tekrar dile getirdik.
Bir diğer konumuz evlilik raporları ile ilgili süregelen sıkıntılardı. Evlilik raporları ile ilgili olarak bir senedir büyük bir inadın olduğunu, bu konuda bizim haklı olduğumuzu, evlilik yönetmeliğinde işlem başlangıcının evlilik dairesine başvuru ile olduğunu, müracaatta bazı kriterlerin gözden geçirildikten sonra kişilerin rapora yönlendirmesi gerektiğini anlattık. Bu yönlendirme sırasında evrakları nüfus memurunun hazırlayıp onaylaması gerektiğini belirttik. Bu konuda Valilikle, Halk Sağlığı ve Belediyelerle yaptığımız görüşmeleri anlattık. Dr. Mehmet Gülüm bu konuda değişik başvurular varsa, (fotoğrafsız başvurular gibi) kendilerine iletilmesini isteyerek dosya hazırlamayı ve belediyelerle görüşmeler yapılmasını hatta görüşmelere beraber gidilmesini belirtti.
Dördüncü konumuz Denetimler ile ilgili olarak, denetimlerin kuralsız ve mevzuata aykırı yapıldığı, “herkesi buluncaya kadar geleceğiz” mantığıyla denetimin olamayacağı, ortada bir şikâyetin olması gerektiğini, denetimin belli bir mevzuata bağlı olduğunu ve bu mevzuat dışında hareket edildiğini belirttik. Sahanın bu konudan çok rahatsız olduğunu ve mevzuat çerçevesinde yapılması gerektiği belirtildi. Kişilerin keyfi hareket etmemesi gerektiğini ve üyelerimizin her zaman arkasında olarak destek vereceğimizi söyledik.
Sonraki konumuz Randevulu sistem idi. Randevulu sistemin artıları ve özellikleri olduğunu, bu konuya kimsenin karışamayacağını, vatandaşın hizmet kalitesini arttırdığını, boş başvuruların geri çevrildiğini, aile hekimliğinin randevu saatleri dışında görevi olan diğer işlerle uğraştığını anlattık. Bunlar göz önüne alınarak randevulu sisteme müdahale edilmemesi gerektiğini belirtik. Özellikle Maşuk Asmde yaşanan olay sonucu bir personel telefonu ile 10 dakika içerisinde denetime gelinebildiğini, ancak kan almaya / kan dağıtmaya, aşı almaya /aşı dağıtmaya araç olmadığı söylenirken denetim söz konusu olunca hemen araç çıkarılmasının büyük bir çelişki olduğu üstüne basılarak belirtildi. Hizmet sunumunun önemli olduğu ve bu konuda da araçların devreye girmesi gerektiğinin altı çizildi.
Diğer önemli konumuz, bazı şikâyetlerde ve beyaz kod davalarında vatandaşın aile hekiminden alınmaması idi. Bu konuda ilçe sağlık müdürlüklerinin keyfi davranamayacağını ve ilçe sağlık müdürlüklerinin yetkisinin olmadığını tekrar açıkladık.
Son olaraktan hastanelerin sevkler konusunda çok fazla sıkıntı yarattığı anlatıldı. Özellikle e-rapor üzerinden sevk edilen hastaların e-rapor içerisinde bitirilebileceği, bunun düz yazıyla “tekrar aile hekimliklerine git silsin” diyerek yönlendirilmesinin yanlış olduğunu, bu şekilde tutumun şiddete davetiye olduğunu belirtip bu konuda hastane ve uzmanların uyarılarak e-rapor sisteminin anlatılması gerektiğini belirttik. Özel hastaneler ile ilgili olarak belediyeler gibi toplantı ayarlanması gerektiği, yönlendirmeleri sonucu sağlıkta şiddetin çok fazla arttığını, bunu yüz yüze kendilerine ifade etmek istediğimizi beyan ettik. Aile Hekimlerinin kimsenin sekreteri olmadığını ve olamayacağını, bu şekilde yönlendirme yapamayacaklarını söylememiz gerektiğini belirttik. Toplantının fayda edeceğini düşünüyorsak bu konuda yardımcı olacağını belirtti.
Bilgilerinize…
Sen Varsan Güçlüyüz
ŞUAHED YÖNETİM KURULU