02/05/2024
Şanlıurfa ilimiz Eyyübiye merkez ilçesinde çalışan bir üyemiz kendi çalıştığı aile sağlığı merkezinde asç ile tartıştığı iddia edilerek Danıştay tarafından iptal edilmiş olan maddeler üzerinden 20 ceza puanı verilmiştir. Yapılan bu hukuksuz uygulamaya derneğimiz ŞUAHED aracılığı ile dava açılmıştır.
Hiçbir kanıta dayanmayan bu asılsız iddialar, kamera kaydı ve hakaret edildiğine dair şahitlik eden kimse yok iken, üstelik hakaret edilmediğine dair birden fazla şahit beyanları varken halen 20 ihtar puanı vermek ne hukuka ne de vicdanlara sığmaktadır. Hekim ve asç arasında yaşanmış olan bir tartışmada neye dayanarak ceza verilmiş olduğunu da merak etmekteyiz. Üstelik dava konusu olan madde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş iken bunun üzerinden ceza vermek hukuk ile bağdaşmamaktadır.
Açılmış olan eski davalarda 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nun “yönetmelikler” başlıklı ‘sözleşmenin feshini gerektiren nedenler’ kısmı Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilmiştir. Anayasa’nın kanunla düzenlenmesini öngördüğü ve temel hakların sınırlandırılmasına ilişkin olan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının sözleşmelerinin feshini gerektiren nedenlere ilişkin olarak genel ilkeler ortaya konulmadan, kanuni çerçeve çizilmeden, sözleşmenin feshini gerektiren durumlar genel hatlarıyla da olsa belirlenmeden, ilgili hususların tamamının düzenlenmesinin Yönetmeliğe bırakılması yürütmeye sınırsız, belirsiz ve geniş bir düzenleme yetkisi vermektedir. Bu durum yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesi ile de bağdaşmamaktadır. Açıklanan bu sebeplerden dolayı ilgili kısım Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.
Mahkeme tarafından yapılan değerlendirmede hem Anayasa Mahkemesi, hem de Danıştay’ın vermiş olduğu kararlar gözetilerek aile hekimi veya aile sağlığı çalışanına fiilin karşılığında verilmesi öngörülen ihtar puanı ile alakalı olarak sözleşmenin feshini gerektiren nedenlere ilişkin kanuni çerçevenin kanunla çizilmesi gerektiğinden, yaptırım konusu eylemlerin ve bunlara yönelik ihtar puanlarının doğrudan yönetmelikle düzenlenmesinde hukuka uyarlılık görülmediği, ülke çapında geçerli dava konusu yönetmelik hükümlerinden hukuka aykırı olduğu saptanan maddelerinin uygulanmaya devam etmesi halinde hukuka aykırı sözleşme fesihlerine ve uygulamalara sebep olunabileceğinden bu durum telafisi güç zararlara yol açabileceği gerekçesiyle hukuka aykırı bulunmuş ve yürütmenin durdurulması kararını vermiştir.
Bu doğrultuda üyemize verilmiş olan 20 ihtar puanı iptal edilmiş, yargılama giderleri ve avukat ücretleri de bu hatalı kararları veren idareden tahsil edilmiştir. Kanunla düzenlenmesi gereken durumlar yönetmelik ile düzenlenip uygulanamaz. Verilecek olan bütün hukuksuz kararlarda hak savunucusu olmaya, hakkımızı sonuna kadar aramaya devam edeceğiz.
Birkez daha özverili çalışmalarından dolayı ŞUAHED Hukuk Komisyonuna ve ŞUAHED Avukatımız Av. Hayriye YÜKSEKYAYLA’ya teşekkür ediyoruz. ŞUAHED olarak her zaman meslektaşlarımızın yanında olmaya, birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.